Hoe worden liposomen door het lichaam geabsorbeerd?

Liposomen worden geabsorbeerd door het lichaam via verschillende mechanismen, waaronder endocytose, lipide uitwisseling, adsorptie en fusie.

Endocytose is een proces waarbij de celmembraan om een liposoom heen wordt gevouwen, waardoor de inhoud van het liposoom binnen de cel wordt opgenomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer liposomen worden gebruikt als drager voor geneesmiddelen, omdat deze manier de werkzame stoffen efficiënter in specifieke delen van het lichaam kunnen afleveren.

Lipide uitwisseling is een proces waarbij de lipiden in de celmembraan van een liposoom worden uitgewisseld met de lipiden in de celmembraan van de cel waarmee het liposoom in contact komt. Dit kan leiden tot fusie tussen het liposoom en de cel, waardoor de inhoud van het liposoom in de cel wordt opgenomen.

Adsorptie is een proces waarbij de liposomen zich hechten aan de celmembraan van een cel, zonder dat er fusie of endocytose plaatsvindt. Dit kan leiden tot een vermindering van de afbraak van het liposoom door de cel of een vermindering van de afgifte van de inhoud van het liposoom.

Fusie is een proces waarbij het liposoom en de celmembraan van de cel samensmelten, waardoor de inhoud van het liposoom in de cel wordt opgenomen. Dit proces is vergelijkbaar met endocytose, maar het liposoom blijft daarbij vaak intact en kan zich verder verspreiden in het lichaam.

Al deze mechanismen dragen bij aan de absorptie van liposomen in het lichaam en kunnen afhankelijk van de specifieke toepassing van de liposomen worden gebruikt om de opname van de inhoud van het liposoom te verbeteren.

Het is belangrijk om te weten dat de manier waarop liposomen worden geabsorbeerd afhankelijk is van de specifieke eigenschappen van het liposoom en de cel waarmee het in contact komt. Bijvoorbeeld, de grootte en de oppervlaktestructuur van het liposoom kunnen van invloed zijn op de snelheid en de efficiëntie van de absorptie. Ook kan het type cel waarmee het liposoom in contact komt van invloed zijn op de manier waarop het liposoom wordt geabsorbeerd.

Bovendien, de manier waarop de liposomen worden geleverd kan ook van invloed zijn op de absorptie. Liposomen die oraal worden ingenomen, zullen anders worden geabsorbeerd dan liposomen die intraveneus of topisch worden toegediend.

In het algemeen, is het doel om de liposomen zo efficiënt mogelijk te laten worden geabsorbeerd door het lichaam, zodat de inhoud van het liposoom zo efficiënt mogelijk kan worden afgeleverd aan de gewenste plaats in het lichaam. Dit kan worden bereikt door het gebruik van specifieke technieken en het aanpassen van de eigenschappen van het liposoom aan de specifieke toepassing.

Lipolife doet regelmatig onderzoek naar de eigen liposomen maar ook naar die van andere merken. Zo zien wij dat de partikel grootte extreem varieert en sommige liposomale producten geeneens liposomen bevatten! Ook kijken we naar kwaliteitspunten zoals dichtheid en intactheid van fosfolipiden.

lipolife's partikel grootte is altijd onder de 200nm (nanometer)

lipolife gebruikt de duurste en beste fosfolipiden uit Europese bron, biologische zonnebloemlecithine. De meeste anderen gebruiken soja lecithine uit Azië met een ander kwaliteitscertificaat. 

lipolife zorgt altijd dat de liposomen gelijk verdeeld zijn en allemaal nagenoeg dezelfde grootte hebben. Uniformiteit heet dat. 

Bij de anderen zien we dat de uniformiteit afwezig is.

Lipolife is 100% toegewijd aan liposomale formules. Bij veel anderen is het een bijzaak.